Sikrede_ungecafé aktivitet_Ungdommens Røde Kors_2023

    Ungdommens Røde Kors og Ole Kirk’s Fond udvider indsatsen for frihedsberøvede børn og unge

    JANUAR, 2025: Som den første civilsamfundsorganisation laver Ungdommens Røde Kors sociale aktiviteter på sikrede institutioner og ungeafdelinger i fængsel i samarbejde med Ole Kirk’s Fond. En ny bevilling fra fonden betyder, at man nu kan fortsætte og udvide indsatsen til yderlige to institutioner.

    Hver dag er 120 børn frihedsberøvede i Danmark på landets sikrede institutioner. Det drejer sig om børn og unge mellem 12 og 17 år, der er socialt eller retligt anbragt. Fælles for børnene er, at de alle har haft en barsk barndom og har oplevet svigt. De har alle et brændende ønske om et lille frirum fra en svær hverdag, og derfor laver frivillige fra Ungdommens Røde Kors sociale aktiviteter med børnene og de unge inde bag murene en gang om ugen.

    Ungdommens Røde Kors er den første civilsamfundsorganisation i Danmark, der laver frivillige, sociale aktiviteter med de børn og unge, der afsoner en dom eller er socialt anbragt på sikrede institutioner og på ungeafdelinger i fængsel. Det har siden 2023 været som et pilotprojekt i samarbejde med Ole Kirk’s Fond, og med en ny bevilling fra fonden på fire millioner kroner kan organisationen nu fortsætte indsatsen til 2027 og udvide ved at starte aktiviteter op på yderlige to sikrede institutioner.

    ”Vi er meget glade for, at vi gennem samarbejdet med Ole Kirk’s Fond kan gøre en forskel for nogle børn, der har oplevet store svigt i livet. Frihedsberøvelse er et alvorligt indgreb i et ungt menneskes liv, og mange oplever ensomhed, ensformighed og afsavn og efterspørger noget, der kan give dem et afbræk i hverdagen, og nogen, de kan spejle sig i,” siger Jonas Wiederholt Larsen, landsforperson i Ungdommens Røde Kors.

    Lige nu er frivillige fra Ungdommens Røde Kors på de to sikrede institutioner Sønderbro i København og Kompasset i Brønderslev samt på ungeafdelingen i Søbysøgård Fængsel på Fyn. I 2025 er planen at udvide projektet med aktiviteter på de to sikrede institutioner Koglen og Grenen i Midtjylland.

    ”Når vi laver sociale aktiviteter med frihedsberøvede børn og unge, sker det i tæt samarbejde med myndigheder og personalet på institutionerne. Men netop fordi vi er unge frivillige, kan vi komme med en anden tilgang, og støtte de børn og unge, som er anbragt her, på en anden måde,” siger Jonas Wiederholt Larsen.

    Frivillige aktiviteter for frihedsberøvede børn og unge er et positivt afbræk
    Pilotprojektet er blevet fulgt tæt af et forskerteam fra VIVE – Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, som sidste år udkom med rapporten Frivillige aktiviteter for frihedsberøvede unge er et positivt afbræk i en ensformig hverdag. Rapporten konkluderer, at det skaber motivation og positiv atmosfære, når frivillige laver sociale aktiviteter med frihedsberøvede børn og unge. Når projektet nu fortsætter indsatsen er det på baggrund af den viden, der er kommet frem i rapporten, om effekten af den frivillige indsats på de sikrede institutioner.

    Find rapporten fra VIVE
    HER

    Frivillige sociale indsatser til frihedsberøvede unge rummer både potentialer og udfordringer
    I rapporten peger VIVE på fire centrale opmærksomhedspunkter, der vil være interessante for alle aktører, der laver eller planlægger at lave sociale indsatser blandt frihedsberøvede børn og unge og generelt blandt meget udsatte unge på andre typer af institutioner. De fire punkter handler blandt andet om, hvad frivillighed kan bidrage med i forhold til en af de mest udsatte og sårbare målgrupper, der findes i Danmark. Og så er der gode råd til, hvordan unge frivillige og fagpersonale kan arbejde sammen for at løfte denne målgruppe, mens de er frihedsberøvede.

    Ungdommens Røde Kors_Sikrede Explainer_image_2024