WeTalk: Samtaleforløb, der styrker flygtninge og migranter i udsatte situationer

    Uvished om fremtiden, spildtid i dine ungdomsår, adskillelse fra familien… Det er nogle af de ting, der skaber mistrivsel hos mange unge som er eller har været i det danske asylsystem. I Ungdommens Røde Kors møder vi en gruppe unge, som kæmper med stress, savn og bekymringer i hverdagen. Det må de ikke stå alene med. Derfor har vi udviklet konceptet WeTalk sammen med Røde Kors.

    Hver uge besøger frivillige fra Ungdommens Røde Kors asyl- og udrejsecentrene rundt om i Danmark for at lave sociale aktiviteter med de børn og unge, der bor her. Nogle bor her i måneder – for andre er det i flere år.

    Desværre oplever vi et system, der ikke giver gode muligheder for at have et almindeligt ungdomsliv. Vi hører faktisk fra alt for mange børn og unge i asylsystemet, som mistrives. Ikke kun på grund af de traumatiske oplevelser, de er flygtet fra, men også fordi livet på et asylcenter ikke giver gode muligheder for at være helt almindelig ung med udfoldelse og udvikling. Mange af problemstillingerne fortsætter også efter tiden  asylsystemet hos dem, der får ophold.

    Bliv frivillig

    Vil du være frivillig i WeTalk? Send en mail her.

    Derfor har vi i Røde Kors og Ungdommens Røde Kors udviklet konceptet WeTalk – et samtaleforløb, der styrker flygtninge og migranter i udsatte situationer. Både mens man er i asylsystemet og i tiden efter.

    Igennem de otte år, jeg har brugt på asylcenter, har det været hårdt og stressende. WeTalk har givet mig nogle redskaber, som kan bruges, når stressen opstår, og som giver håb.
    - Deltager i WeTalk

    I WeTalk er vores frivillige med til at skabe et trygt rum for samtale om de emner, der kan være svære at tale om som stress, sorg, konflikthåndtering og hvordan finder man håb for fremtiden.

    Gennem øvelser og refleksion finder deltagerne ud af de ikke er alene med deres oplevelser og følelser, samt at de kan bruge hinanden i et fællesskab. Deltagerne får redskaber og kompetencer til fremadrettet at håndtere når livet gør lidt ondt. 

    Jeg tør kontakte de andre kvinder og også tale om dét, der er svært. At der er OK at være sårbar, og at det bliver vi alle, når vi bliver ramt og væltet omkuld.
    - Deltager i WeTalk

    WeTalk er tilpasset den virkelighed, mange oplever at stå i, hvor usikkerhed og kontroltab i asylsystemet medfører mistrivsel.

    FAKTA

    WeTalk samtaleforløb

    • Mange flygtninge har brug for et trygt rum til at tale om livets svære omstændigheder. WeTalk er et samtalekoncept, hvor frivillige trænes til at facilitere gode rammer for samtaler, og hvor deltagerer sammen øver mestringsstrategier, der hjælper dem til at håndtere hverdagslivets problemer og stress.
       
    • WeTalk er støttet af Det Obelske Familiefond
       
    • Målgruppen for WeTalk  er unge og voksne flygtninge i Danmark, som er i størst risiko for mistrivsel. Det kan fx være flygtninge i asylsystemet, som enten venter på ophold eller er afviste og skal vende tilbage til deres hjemland. Det kan også være flygtninge, der falder uden for integrationsindsatserne i kommunerne, eller mennesker med flygtninge- og migrantbaggrund med udvisningsdom i fængsler.
       
    • WeTalk er ikke et professionelt tilbud, men er en psykosocial støtte, der bygger på menneskelig samtale og relation.

    Jeg er blevet bedre til at hjælpe andre, styre mig selv og mine følelser. Man skal være taknemmelig, fokusere på andre ting: Hvordan man kommer ud af kriminalitet. Hvordan man bliver et bedre menneske.
    - Deltager in WeTalk