Vi gav vores Unge-reform til Astrid Krag på Christiansborg
JANUAR 2022: På en kold januar-dag satte Mitra, Isak og Sara socialminister Astrid Krag stævne på trappen til Christiansborg. Her delte de deres erfaringer fra ”systemet” og deres anbefalinger til at forbedre vilkårene for unge i udsatte positioner.
Som barn har Mitra været anbragt uden for hjemmet. Nu står hun overfor socialminister Astrid Krag på Christiansborg og deler sin historie og sine anbefalinger til, hvordan man kan sikre, at unge i udsatte positioner får en god start på voksenlivet.
”Det er guld værd, når mennesker bringer sig selv i spil og hjælper med at kaste lys på de steder, hvor vores velfærdssamfund ikke slår til, eller hvor det sociale sikkerhedsnet har for store huller,” siger Astrid Krag, efter vi mødte hende på trapperne til Christiansborg for at præsentere vores nye oplæg til en Unge-reform.
Oplægget består af 11 politiske forslag, som kommer fra Mitra og andre unge erfaringseksperter, der enten har været i fængsel, anbragt eller indlagt i psykiatrien. Heriblandt er Sara og Isak, der også var til stede på Christiansborg sammen med Ungdommens Røde Kors’ landsforperson, Jonas Wiederholt Larsen, for at overrække reformen.
Hør reportage på P1 fra vores møde med socialminister Astrid Krag (17:48).
Overgangen fra teenager til voksen
Selvom Mitra, Sara og Isak har vidt forskellige oplevelser fra deres møde med ”systemet”, er der alligevel flere ting, der går igen. Det hører vi fra mange af de unge, vi møder i vores sociale aktiviteter. Det er blandt andet overgangen fra teenager til voksen, der kan give udfordringer, påpeger Jonas Wiederholt Larsen, landsforperson i Ungdommens Røde Kors:
”Lige pludselig skal man leve under nogle helt andre vilkår, end man ellers har været vant til. Den enkelte unge føler ikke, at de er blevet voksne fra den ene dag til den anden, lige så tydeligt som man gør i systemets øjne.”
Den oplevelse kan Mitra genkende, da hun skulle flytte i egen lejlighed. Her fik hun efterværn og tilknyttet en kontaktperson gennem kommunen. Men det var en kontaktperson, som hun hverken havde mødt eller talt i telefon med før.
”Hvorfor skal jeg have en kontaktperson, jeg har så dårlig kemi med? Jeg kender bedst mine egne behov, så jeg burde have indflydelse på den støtte, jeg får,” var hendes anbefaling til ministeren.
Opbakning fra socialminister Astrid Krag
Astrid Krag var begejstret for at høre fra de unge, der har oplevet systemet på egen krop og få deres anbefalinger til at forbedre forholdene.
Se vores oplæg til en ny Unge-reform
”Netop erfaringer og input fra dem, som det hele handler om – fra Mitra, Sara, Isak og alle de andre unge, som har bidraget til oplægget – er helt afgørende for, at vi kan lykkes bedre med indsatsen,” siger ministeren.
Mitras historie om at blive ”efterladt” af systemet, idet hun fyldte 18 år, anerkender Astrid Krag. Derfor blev voresoplæg til en Unge-reform taget godt imod af socialministeren, som også tidligere har udtalt, at et udsat barn ikke må blive en udsat voksen.
”Så her fra en KÆMPE tak til Mitra, Sara, Isak og Ungdommens Røde Kors for de vigtige indspark til de kommende forhandlinger,” slutter Astrid Krag.