Stock_unge udendørs_Ungdommens Røde Kors

  Skal jeres skole have besøg af en asylansøger?

  Ungdommens Røde Kors tilbyder gratis, spændende oplæg til skoler og uddannelser som en del af vores projekt ”Ung på trods - ungdomsliv på et asylcenter”. Her fokuserer vi på at gøre jeres elever klogere på, hvad unge asylansøgere går op i og drømmer om, samt hvilke udfordringer de møder i deres hverdag. Måske er det noget for jer?

  En stor del af de asylansøgere, som kommer til Danmark, er børn og unge. Nogle er flygtet alene eller har mistet deres forældre. Andre har forældre, som er stærkt traumatiserede. Og mange har i en ung alder stået med et stort ansvar for deres yngre søskende. Fælles er, at de befinder sig i en usikker periode af deres liv, hvor der ikke altid er plads til at være barn og ung. Deres ungdomsliv ser derfor på mange måder meget anderledes ud end et normalt ungdomsliv, som vi kender det i Danmark.

  Og så alligevel ikke – for på trods af vilkårene viser de unge os gang på gang, at de også bare er helt almindelige unge mennesker, der forsøger at holde fast i et ungdomsliv – de er unge på trods.

  Med oplæg og performances giver vi unge asylansøgere en platform til at fortælle deres historier og sætte fokus på, hvordan det er at leve som ungt menneske på de danske asylcentre. De unge, som I vil møde, har været igennem en række workshops, hvor de har fået værktøjer og støtte i at fortælle deres historier – f.eks. gennem digte eller musik.

  OBS: vi er fuldt bookede i foråret 2024

  Vi tilbyder at komme ud på jeres skole med en frivillig og en eller flere af de unge asylansøgere, som deltager i vores ung til ung-aktiviteter på Røde Kors’ asylcentre. Mulighederne spænder fra et klassisk oplæg til en rap performance, afhængig af hvordan de unge foretrækker at formidle deres historie. Uanset formen er én ting sikkert: Jeres elever vil få udvidet deres horisont og gå derfra med en nuanceret forståelse af, hvordan et ungdomsliv på et asylcenter ser ud, og hvem de unge på asylcentrene egentlig er. Varigheden af et oplæg kan være alt fra en halv time til to timer – vi tilpasser os jeres ønsker.

  I kan læse mere om vores arbejde på asylcentrene her.

  Mangler I nogen til at tale til jeres næste temadag, til at skabe liv i en undervisningstime eller andet – så tøv ikke med at række ud!

  Jeg vil prøve at bygge bro mellem ’dem’ og ’os’. Det er fedt at få mulighed for at forklare om asylsystemet og vores hverdag på et center. Jeg føler lidt, det er mit ansvar at fortælle.”
  - Ashkan, 21 år. Ung i asylsystemet fra Iran.

  Asyl_Ashkan_Ungdommens Røde Kors_2023

  ”Jeg vil gerne ud og holde flere oplæg,” siger Ashkan på 21 fra Iran. Som ung i asylsystemet har han været med Ungdommens Røde Kors ude og holde oplæg for skoleelever.

  Eleverne blev overraskede. Alle har hørt ordet asylansøger, men overraskende mange vidste alligevel ikke helt, hvad det var. Her kom én ud og satte ansigt på det. Man kan glemme, at der er et menneske bag.
  - Terje Vigan, lærer på Gylling Efterskole