Frivillig og børn smiler

    Sådan skal vi styrke unges mentale trivsel

    Flere og flere børn og unge mistrives mentalt eller diagnosticeres med psykisk sygdom. Det gælder både i Danmark og i resten af verden. Som så ofte ser vi, at det særligt hårdt rammer den gruppe af unge, der i forvejen befinder sig i en udsat position, og som står længst uden for fællesskabet. Derfor er det især denne gruppe, vi skal have fokus på i vores samtale om unges mentale trivsel.

    Den stigende mentale mistrivsel er en ungdomsudfordring, vi både skal og kan gøre noget ved. Det kan vi kun, hvis vi sammen prioriterer det som samfund. Her er civilsamfundets unikke indsatser et essentielt bidrag. Og hvis vi skal lykkes, er det afgørende, at kommuner, civilsamfundet, virksomheder, fonde og organisationer tænker nyt og sammen.

    I Ungdommens Røde Kors ser vi en tydelig social skævhed i, hvordan mistrivsel kan ramme unge - derfor er vores budskab klart: Husk de børn og unge, der står længst uden for fællesskabet.

    At den mentale mistrivsel blandt unge stiger, betyder ikke, at den unge generation er svagere end tidligere generationer. Der kan være mange samfundsmæssige forklaringer bag den stigende mistrivsel, og faktisk oplever vi i Ungdommens Røde Kors en stærk ungdom, hvor det er okay at være sårbar og okay at bede om hjælp. Det er en styrke ved ungdommen, der gør det muligt for hele samfundet sammen at handle for at styrke den mentale trivsel blandt alle unge.

    I Ungdommens Røde Kors har vi fem forslag til at styrke unges mentale trivsel:

    Sådan skal vi som samfund handle på krisen – NU!
    1. Styrk børn og unges adgang til lokale fællesskaber
    2. Styrk børn og unges handlekraft til at hjælpe sig selv og hinanden
    3. Husk de børn og unge, der står længst uden for fællesskabet
    4. Styrk børn og unges mulighed for at få den rette, professionelle hjælp
    5. Lyt til unges egne løsningsforslag for at styrke trivslen blandt børn og unge

     

    Vi skaber meningsfulde fællesskaber og styrker unges egen handlekraft

    Som Danmarks største humanitære ungdomsorganisation og som en del af den internationale Røde Kors Røde Halvmåne-bevægelse, arbejder vi i Ungdommens Røde Kors bredt med mental trivsel blandt børn og unge. Det gør vi på tre måder:

    • Vi skaber åbne, meningsfulde ung til ung-fællesskaber, der både forebygger mistrivsel og styrker trivslen blandt vores deltagere – både i lokalsamfundet og på de specialiserede institutioner i psykiatrien, på børne- og ungehjem, sikrede institutioner og asylcentre, hvor vi ser, at behovet er størst
    • Vi styrker unges egen handlekraft til at hjælpe sig selv og andre – fx med træning i Psykisk Førstehjælp
    • Vi bringer unges egne løsninger ind i debatten, så vi som samfund kan styrke børn og unges mentale trivsel

    I Ungdommens Røde Kors og resten af civilsamfundet er vi klar til at bygge videre på de stærke fællesskaber, som vi allerede faciliterer rigtig godt, og til at gøre dem endnu mere relevante og tilgængelige for børn og unge med behov. Gerne i tæt samarbejde med offentlige og andre aktører på socialområdet.

    Læs uddybende om de tre punkter herunder.

    Læs mere om...
    Stock photo

    Ung til Ung Psykisk Førstehjælp

    Lettilgængelige fællesskaber for alle

    I samtlige af vores 300 sociale aktiviteter har vi fokus på at skabe stærke og positive unge-fællesskaber, hvor børn og unge er sammen om noget meningsfuldt. Det ved vi er en af de bedste måder til at forbygge mistrivsel og styrke den mentale trivsel blandt de 10.000 børn og unge, der deltager i vores aktiviteter.

    Det gør vi fx i vores lokale lektiecaféer og klubber i boligsociale områder, der er åbne for alle, på vores ferielejre for børn og unge, der mangler positive oplevelser sammen med andre, og i vores mentorforløb til unge, der har brug for støtte til at finde sin vej i livet. I vores aktiviteter kommer du ind i et nyt fællesskab og bliver set af nye øjne. Her kan børn og unge komme ud af de omgivelser, der præger dem negativt, få en ny rolle og skabe en ny, positiv selvfortælling med en styrket tro på egne evner og forhøjet selvværd.

    Ungdommens Røde Kors er samtidig den eneste organisation, der har frivillige, sociale aktiviteter, der skaber fællesskab for indlagte unge, lokaliseret ude på de psykiatriske afdelinger.

    Ydermere driver vi Ung På Linje, der er et anonymt samtaletilbud på chat og telefon. Her kan du tale med andre unge om alt, hvad der rør sig i et ungdomsliv. Her får vores frivillige henvendelser om fx ensomhed, socialt pres, selvskade og selvmordstanker.

    Alle vores aktiviteter er drevet af unge frivillige og er bygget op om vores unikke ung til ung-tilgang.

    En social slagside

    Vi ved, at den stigende mistrivsel rammer socialt skævt, og at bestemte grupper af børn og unge er i særlig risiko for at blive ramt af alvorlig og længerevarende mistrivsel. Derfor stræber vi i Ungdommens Røde Kors efter at være til stede, hvor vi ser det største behov. Det gør vi fx på hospitaler, børne- og ungehjem, bosteder, sikrede institutioner samt asylcentre, hvor mange børn og unge oplever at blive isolerede og komme langt væk fra virkeligheden, fra vennerne og fra det almindelige ungdomsliv, mens de opholder sig eller bor her. 

    Vi hører ofte fra fagpersonalet, at vores frivillige indsats har en særlig værdi i forhold til at styrke den mentale trivsel for børn og unge i en udsat position. Og vores aktiviteter er et supplement til den professionelle, pædagogiske indsats, fordi det drives af unge, som er der af lyst og bare gerne vil hjælpe andre unge. Vores aktiviteter fungerer både som et frirum og en pause fra en hård hverdag, men dermed også som uformelle sociale træningsbaner, hvor børn og unge finder og støtter hinanden i meningsfulde fællesskaber, hvor man efterfølgende kan træde mere resiliente ud i samfundet med bedre mulighed for at håndtere medgang og modgang.

    Handlekraft og Psykisk Førstehjælp

    Mental mistrivsel forekommer meget forskelligt blandt børn og unge. For nogle er det et forbigående forløb, mens der for andre er tale om tilbagevendende eller vedvarende forløb af mistrivsel. Uanset definitionen, befinder vi os i en situation, hvor alle unge enten selv har oplevet at mistrives eller kender andre unge, der har.

    Men de færreste ved, hvad de umiddelbart selv kan gøre. Derfor arbejder vi i Ungdommens Røde Kors målrettet på at styrke børn og unges egen handlekraft til at kunne håndtere mental mistrivsel hos sig selv og sine kammerater. Det gør vi med træning i Psykisk Førstehjælp, der gør unge i stand til at støtte hinanden, snakke om det, der er svært, og spotte, når ens kammerater har brug for professionel hjælp. Og med workshopforløb i Life Skills, der gennem sociale øvelser skal klæde unge på til at mestre livet, styrke fællesskabet og gå sammen om at handle aktivt på lokale og globale problemstillinger.

    Vores workshops bygger på specialiserede metoder, vi har udviklet gennem mange års arbejde med unge både i Danmark og i vores internationale projekter.

    Hvad kendetegner Ungdommens Røde Kors?

    Som en del af den internationale Røde Kors Røde Halvmåne-bevægelse arbejder vi altid ud fra det, vi kalder en psykosocial tilgang, der understøtter sociale og psykologiske behov hos enkeltpersoner, familier og lokalsamfund. Det gælder både i vores aktiviteter i Danmark og ude i verden. Med en psykosocial tilgang ser vi altid potentialer og ressourcer hos det enkelte menneske og søger at støtte op om, at mennesker mestrer deres livssituation og bliver i stand til at skabe positive forandringer i deres liv. Den psykosociale tilgang handler om at fremme håb, tryghed, ro, fællesskab og handlekraft.

    Og så skal vi som samfund altid huske, at det at være frivillig og del af et frivilligt fællesskab, hvor man påtager sig meningsfuldt ansvar, i sig selv er med til at styrke den mentale trivsel. Vi oplever ofte, hvordan unge, der selv har haft svære perioder i livet med mistrivsel, vokser og oplever empowerment i rollen som frivillig, hvor de kan bruge egne erfaringer til at hjælpe andre unge. Vi ser det både på vores Ferielejre, på psykiatriske afdelinger og på børne- og ungehjem, at tidligere deltagere med tiden selv overgår til rollen som frivillig.

    I Ungdommens Røde Kors er en vigtig del af vores arbejde at styrke den mentale trivsel blandt både vores deltagere, frivillige og ansatte, så vi sammen kan skabe et bedre samfund og en bedre verden for alle børn og unge.

    Læs mere om
    Frivillig_Life Skills_Ungdommens Røde Kors

    Vores workshop for unge i Life Skills