Frivillig og børn smiler

    Sådan skal vi styrke unges mentale trivsel

    Vi befinder os midt i en ungekrise: Flere og flere børn og unge mistrives mentalt eller diagnosticeres med psykisk sygdom. Det gælder både i Danmark og i resten af verden. Den stigende mentale mistrivsel er en krise, vi både skal og kan gøre noget ved. Det kan vi kun, hvis vi sammen prioriterer det som samfund. Her er civilsamfundets unikke indsatser et essentielt bidrag.

    At den mentale mistrivsel blandt unge stiger, betyder ikke, at den unge generation er svagere end tidligere generationer. Der kan være mange samfundsmæssige forklaringer bag den stigende mistrivsel, og faktisk oplever vi i Ungdommens Røde Kors en stærk ungdom, hvor det er okay at være sårbar og okay at bede om hjælp. Det er en styrke ved ungdommen, der gør det muligt for hele samfundet at handle på krisen.

    I Ungdommens Røde Kors har vi fem forslag til at styrke unges mentale trivsel:

    Sådan skal vi som samfund handle på krisen – NU!
    1. Styrk børn og unges adgang til lokale fællesskaber
    2. Styrk børn og unges handlekraft til at hjælpe sig selv og hinanden
    3. Husk de børn og unge, der står længst uden for fællesskabet
    4. Styrk børn og unges mulighed for at få den rette, professionelle hjælp
    5. Lyt til unges egne løsningsforslag for at styrke trivslen blandt børn og unge
       

    Vi skaber meningsfulde fællesskaber og styrker unges egen handlekraft

    Som Danmarks største humanitære ungdomsorganisation og som en del af den internationale Røde Kors og Røde Halvmåne-bevægelse, arbejder vi i Ungdommens Røde Kors bredt med mental trivsel blandt børn og unge. Det gør vi på tre måder:

    • Vi skaber åbne, meningsfulde ung til ung-fællesskaber, der både forebygger mistrivsel og styrker trivslen blandt vores deltagere – i lokalsamfundet og i psykiatrien
    • Vi styrker unges egen handlekraft til at hjælpe sig selv og andre – fx med Psykisk Førstehjælp og Life Skills
    • Vi bringer unges egne løsninger ind i debatten, så vi som samfund kan styrke børn og unges mentale trivsel
    • Fællesskaber for alle

      I samtlige af vores 200 sociale aktiviteter har vi fokus på at skabe stærke og positive unge-fællesskaber, hvor børn og unge er sammen om noget meningsfuldt. Det ved vi er en af de bedste måder til at forbygge mistrivsel og styrke den mentale trivsel blandt de 10.000 børn og unge, der deltager i vores aktiviteter.

    • Handlekraft og empowerment

      Mental mistrivsel forekommer meget forskelligt blandt børn og unge. For nogle er det et forbigående forløb, mens der for andre er tale om tilbagevendende eller vedvarende forløb af mistrivsel. Uanset definitionen, befinder vi os i en situation, hvor alle unge enten selv har oplevet at mistrives eller kender andre unge, der har.

       

      Men de færreste ved, hvad de umiddelbart selv kan gøre. Derfor arbejder vi i Ungdommens Røde Kors målrettet på at styrke børn og unges egen handlekraft til at kunne håndtere mental mistrivsel hos sig selv og sine kammerater. Det gør vi med workshopforløb i Life Skills og Sprint, der gennem sociale øvelser skal klæde unge på til at mestre livet og gå sammen om at handle aktivt på lokale og globale problemstillinger. Og med træning i Psykisk Førstehjælp, der gør unge i stand til at støtte hinanden eller spotte, når ens kammerater har brug for professionel hjælp.

    • Hvad kendetegner Ungdommens Røde Kors?

      Som en del af den internationale Røde Kors Røde Halvmåne-bevægelse arbejder vi altid ud fra det, vi kalder en psykosocial tilgang, der understøtter sociale og psykologiske behov hos enkeltpersoner, familier og lokalsamfund. Det gælder både i vores aktiviteter i Danmark og ude i verden. Med en psykosocial tilgang ser vi altid potentialer og ressourcer hos det enkelte menneske og søger at støtte op om, at mennesker mestrer deres livssituation og bliver i stand til at skabe positive forandringer i deres liv. Den psykosociale tilgang handler om at fremme håb, tryghed, ro, fællesskab og handlekraft.

       

      Og så skal vi som samfund altid huske, at det at være frivillig og del af et frivilligt fællesskab i sig selv er med til at styrke den mentale trivsel. I Ungdommens Røde Kors er en vigtig del af vores arbejde at styrke den mentale trivsel blandt både vores deltagere, frivillige og ansatte, så vi sammen kan skabe et bedre samfund og en bedre verden for alle børn og unge.