Ny kampagne sætter fokus på børn og unges mentale trivsel under indlæggelse: Livline til unge fællesskaber er afgørende
OKTOBER 2021 - #SygtUng: Når man som barn og ung er indlagt, er doser af normalitet afgørende for den mentale trivsel. Der er brug for frirum, hvor det ikke handler om sygdom og diagnoser, og her bliver hospitalscaféer for børn og unge en livline til et ungdomsfællesskab under indlæggelse.
- Jo mere de unge oplever noget ”ikke hospitalsagtigt” under indlæggelsen, jo bedre.
Så klare er ordene fra ledende overlæge på Psykiatrisk Center Nordsjælland, Eric Schaumburg, der med Pausecaféen på psykiatrisk afdeling i Helsingør har gjort sig mange erfaringer med ungecaféens betydning for de indlagte unge.
- På caféen kan de tale om det, de har lyst til. De møder andre unge, som ikke fremstår skræmmende ligesom en overlæge som mig eller sygeplejerskerne, der hele tiden skal have deres oplysninger. Caféen bliver et vigtigt fristed, siger Eric Schaumburg.
Når du som barn og ung er syg i en længere periode, går dit børne- og ungdomsliv pludselig i stå. Om det er i psykiatrien eller somatikken bliver unge mennesker indlagt på en voksenafdeling, og derfor kan de ofte befinde sig på afdelinger med langt ældre mennesker, som de ikke har meget tilfælles med.
Hospitalscaféer giver fællesskab
Ungdommens Røde Kors’ hospitalscaféer for børn og unge bliver drevet og bemandet af frivillige unge fra organisationen, og fungerer derfor som en livline til et mere ungdommeligt fællesskab under indlæggelse.
- Jeg var typisk den yngste på leverafdelingen. Caféen var et sted, hvor jeg kunne møde andre unge, som jeg kunne spejle mig selv i. Vi lignede jo alle stiknarkomaner med vores mange mærker på armene, griner Karoline.
Læs mere om kampagnen #SygtUng og hvordan du støtter vores hospitalscaféer