Amalies historie

  20-årige Amalie Vilslev forstår om nogen, hvor vigtigt det er med et frikvarter fra sygdom, når man er ung og indlagt på et hospital i længere perioder. Under sin indlæggelse kom hun ofte på Rigshospitalets ungecafé HR. BERG, som bemandes af frivillige fra Ungdommens Røde Kors om aftenen, og det hjalp hende med at holde håbet og modet oppe. Derfor er Amalie ambassadør for #SygtUng.

  Opdatering: Vi er dybt berørte over, at 21-årige Amalie Vilslev ikke længere er iblandt os.

  Amalie havde en alvorlig lungesygdom og var under sit sygdomsforløb en fantastisk forkæmper for at bryde tabu om at være ung og leve med en sygdom. Både på sin egen Instagram, hvor hun lod sine følgere komme helt tæt på sit liv som lungepatient og døende. Og som ambassadør for vores kampagne #SygtUng.

  Vi lærte Amalie at kende, da hun kom i ungecaféen HR BERG på Rigshospitalet, hvor vores frivillige laver sociale aktiviteter med de unge, der er indlagt i længere tid. Her fandt Amalie et unikt fællesskab med de andre patienter og frivillige og et frirum fra sin sygdom, har hun fortalt.

  Herefter virkede det helt naturligt for Amalie at stå frem og dele sin fortælling og være en rollemodel for andre unge, der lider af alvorlige sygdomme.

  Vi ved, at Amalie har gjort en stor forskel for andre – med sin livsglæde og sit positive sind, som rollemodel og som frivillig for Ungdommens Røde Kors.

  Ære være Amalies minde.

   

  Som kun 17-årig ændrer livet sig for gymnasieeleven, Amalie. I sommeren 2018 begynder hun at få åndenød, når hun skal op af trapperne i hjemmet i Haderslev, og Amalie kontakter derfor sin læge. Efter en masse undersøgelser og indlæggelser får hun konstateret en sjælden lungesygdom. Ingen medicin kan hjælpe, og det står klart, at Amalie skal have nye lunger for at overleve.

  ”Det påvirkede mit ungdomsliv rigtig meget, for jeg var klar på en fed gymnasietid. At gå til fredagscafé, fester og alt det, man gør som ung. I stedet lå jeg i en hospitalsseng, hvor jeg kunne åbne Instagram og se alle mine veninder have det mega fedt. Det var virkelig en hård tid,” siger Amalie.

  Oktober 2019 kan hun ikke længere klare små opgaver som at vaske hår og gå på toilettet selv. Amalie bliver indlagt på Rigshospitalet i København, hun har desperat brug for nye lunger og kommer på akutlisten. Amalie står nu øverst til at modtage lunger fra hele Skandinavien.

  I februar 2020 kommer tre sygeplejersker storsmilende ind på Amalies værelse, og hun får sit livs bedste nyhed. Der er et par lunger klar. Kl. 14.30 går operationen i gang, og allerede en måned efter operationen er Amalie hjemme igen hos familien i Haderslev.

  Amalie - Ambassadør

  Ungecaféen betød alt

  Under sine mange indlæggelser på Rigshospitalet benytter Amalie sig af hospitalscaféen HR. BERG, som om aftenen er bemandet af frivillige fra Ungdommens Røde Kors

  ”Caféen holdt mit håb og mod oppe, for det var egentlig det eneste, jeg havde at se frem til. Det gjorde helt klart noget positivt for min indlæggelse, og for at jeg kunne holde det ud,” siger Amalie.

  (artiklen fortsætter under billedet)

  Amalie_ar

  Ungdommens Røde Kors har i alt 15 hospitalscaféer fordelt på landets børne- og ungeafdelinger. Fem på psykiatriske afdelinger og 10 på somatiske (”fysiske” sygdomme, red.) afdelinger.

  ”Ungecaféen har betydet alt for mig under mine indlæggelser. Det har været mit frirum til at komme ud fra min afdeling, hvor der kun er ældre mennesker, og hvor det er svært at finde nogle at snakke med. At komme ned på caféen og møde andre unge, der også har det svært, det var bare guld værd,” fortæller Amalie.

  Som så meget andet har hospitalscaféerne måtte lukke ned under corona, men de er alle så småt ved at åbne dørene op igen. Til stor glæde for de 600 børn og unge på landsplan, som benytter sig af caféerne samt de 250 frivillige, der driver dem.

  ”Det bedste ved at komme på caféen har været, at det har været et frirum, et slags frikvarter, fra hele det sygemiljø, som hospitalet jo er,” fortæller Amalie om sine oplevelser med HR. BERG og de frivillige fra Ungdommens Røde Kors på Rigshospitalet.

  Fremtiden er fuld af drømme

  I dag har Amalie det godt. Hun er netop flyttet til København, hvor hun læser til sygeplejerske. Amalie får tjekket sine lunger hver tredje måned, hvilket hun skal resten af livet, men ”det er også det”, som hun siger.

  ”Jeg har det mega godt, og lungerne fungerer, som de skal. Jeg kan da godt mærke, at kroppen ikke kan alt muligt vildt, men jeg føler ikke begrænsninger i hverdagen. Jeg føler mig bare som en almindelig ung.”

  Når det kommer til fremtiden, har Amalie sine drømme. Blandt andet om at blive sygeplejerske. Hun prøver dog ikke at tænke for langt ud i fremtiden.

  ”For jeg er ikke sikker på, jeg får et langt liv. Men jeg prøver at få det bedste ind i mit liv her og nu, og så gør jeg det, jeg har lyst til. Hvis jeg gerne vil rejse, så rejser jeg. Jeg prøver at få det bedste ud af nu’et,” fortæller Amalie.

  En af de ting, Amalie har valgt til, er rollen som ambassadør for Ungdommens Røde Kors #SygtUng-kampagne.

  ”Jeg har sagt ja, fordi jeg ved, hvor vigtige ungecaféerne er, og hvor meget positivt de gør for ens psyke. Caféerne hjælper med et frirum til børn og unge, så de kan lave noget andet end hele tiden at snakke om sygdom og være sammen med læger og sygeplejersker. Her kan de være sammen med andre unge, og det, ved jeg, er rigtig vigtigt,” siger Amalie.

  Støt vores hospitalscaféer og gør en forskel for indlagte børn og unge. MobilePay et valgfrit beløb til 34622.

  Læs mere om kampagnen her: