Frivillige_tre piger_Ungdommens Røde Kors

  Vi starter ny ungeklub på Udrejsecenter Kærshovedgård

  JUNI, 2023: Ungdommens Røde Kors er som noget nyt rykket ind på Udrejsecenter Kærshovedgård. Hver onsdag kommer vores frivillige for at arrangere en ungeklub for stedets beboere.

  ”Folk på centret er ofte triste og sure, hvilket er forståeligt. Men i ungeklubben er der en anden stemning – her er folk glade, og vi kan opleve noget godt,” fortæller 21-årige Ashkan.

  Han er fra Iran og bor som afvist asylansøger på Udrejsecenter Kærshovedgård. For nylig er han begyndt at komme i Ungdommens Røde Kors’ nyopstartede ungeklub, der drives af unge frivillige, og det tilbud er han glad for.

  ”Når du bor på et udrejsecenter, ved du ikke, hvad der skal ske i din fremtid – og som ung møder jeg mange begrænsninger for at leve et ungdomsliv. Det kan man blive lidt sur over. I ungeklubben møder jeg folk, der er søde, og vi har det hyggeligt,” siger Ashkan.

  Asyl_Ashkan_Ungdommens Røde Kors_2023

  Ashkan

  Ungdommens Røde Kors har ungeklubber på fem asyl- og udrejsecentre rundt om i Danmark. Her laver unge frivillige sociale aktiviteter med centrenes unge beboere for at skabe et ungefællesskab og et frirum fra hverdagens ensformighed eller bekymringer.

  ”Det er de ikke vant til”
  Sofie Hansen på 26 er frivillig aktivitetsleder i ungeklubben på Kærshovedgård, og hun fortæller om tankerne bag den nye ungeklub:

  ”Vi kan mærke, det betyder noget, at vi er en flok unge, der hver uge kommer ud på centret og møder beboerne, som det de er: unge mennesker som os selv,” siger hun.

  ”I starten var de overraskede over at se en flok unge frivillige på centret – det var de ikke vant til.”

  Ud over klubben på centret har Sofie Hansen og de andre frivillige også arrangeret ture ud i lokalområdet, workshops og besøg på lokale skoler.

  Eksempelvis var ti beboere med til workshop i at skrive personlige digte i ungehuset i Amaliegade i Silkeborg faciliteret af forfatter og komiker Mazen Ismail. Andre beboere har været ude og holde oplæg, bl.a. på Silkeborg Højskole og lokale efterskoler.

  Blandt andet har Ashkan været ude for at holde oplæg for skoleelever. Læs mere om muligheden for at få en ung fra asylsystemet ud for at fortælle her.

  ”Det er fedt at få mulighed for at forklare om vores hverdag på et center og om asylsystemet. Jeg føler lidt, det er mit ansvar at fortælle, og jeg vil gerne holde flere oplæg,” siger Ashkan.

  FAKTA

  • Ungdommens Røde Kors er Danmarks største humanitære ungdomsorganisation.
  • Organisationen har sociale aktiviteter på fem asyl- og udrejsecentre rundt om i Danmark, og er den eneste organisation i Danmark, der laver frivillige aktiviteter målrettet unge beboere på centrene i aldersgruppen 17-30 år.
  • Aktiviteterne er blandt andet ungeklubber på centrene, besøg ud i lokalsamfundet, workshops og mentorordninger.
  • Ungdommens Røde Kors’ aktiviteter med unge i asylsystemet er støttet af Tuborgfondet.