Sprint_Østukraine

  Sprint i Østukraine giver stemmen tilbage til de unge

  En skole i det østlige Ukraine har fået nyt tag. En anden har fået etableret et rum, hvor unge kan løse deres konflikter med dialog i stedet for slåskamp, mens en tredje skole arbejder på at få rindende vand. det er resultatet af et nyt unikt samarbejde mellem fire Røde Kors-organisationer.

  Forestil dig, at din skole ikke har vand i vandhanen. Eller at der er hul i taget, så det regner på dig, når du går gennem gangene.

  Sådan har det gennem længere tid været for en masse skoleelever i det østlige Ukraine, som går i skole nær grænsen til Rusland. Et område, der har været stærkt påvirket af konflikten med Rusland.

  Gennem et samarbejde mellem Røde Kors, Ukrainsk Røde Kors, Internationalt Røde Kors og Ungdommens Røde Kors har vi givet stemmen tilbage til skoleeleverne. På International Youth Day den 11. august 2021 fremlagde de unge en række forslag til, hvordan de gerne ville forbedre deres skole.

  Mens nogen ønskede sig lavpraktiske og sociale ting som en danseklub, parkeringsrum til cykler og bedre udstyr i sløjd, var der andre, der gerne ville have fikset taget på deres skole eller få boret en brønd, så de kunne få vand.

  ”Det har været så fedt at være med til, at jeg nu har meldt mig som frivillig i den lokale Røde Kors-afdeling, så jeg kan være med til at lave endnu flere aktiviteter i fremtiden,” fortæller en ung frivillig fra Donetsk.

  Som et eventyr
  Ofte er det de voksne, skolelederne, som bliver spurgt, hvad eleverne har brug for, men gennem vores Sprint-workshops, som vi gennemførte i foråret 2021, har vi i stedet spurgt 7-9. klasserne på otte forskellige skoler, hvordan man kunne forbedre deres skoleliv.

  Sprint går ud på, at deltagerne skal spørge sig selv og hinanden, hvilke udfordringer der findes i deres lokalsamfund og derefter gennem kreative metoder og aktiviteter finde på løsninger. Med projektet i Østukraine fulgte desuden en pose penge til at realisere de bedste idéer.

  Ti idéer blev udvalgt som de bedste, og det betyder, at taget på en skole i Kurakhove allerede er blevet fikset, et danserum er blevet sat i sving, mens udstyret til et fysik/kemi-lokale er i gang med at blive købt ind.

  ”Vi havde en drøm, om at reparere taget, og det var lidt som et eventyr at se det ske i virkeligheden,” siger en anden ung frivillig fra Kurakhove.

  URK arbejder internationalt på at børn og unges behov bliver hørt, og at unge får mulighed for at tage lederskab og skabe forandringer for sig selv og deres lokalsamfund. Derfor er vi sindssygt glade for samarbejdet med Røde Kors og ICRC og for at de giver aktivt ansvar til de unge.

  De ti bedste idéer:
  UFM_ukraine2
  1. 1. Bore brønd til vand 
  2. 2. Rense vand
  3. 3. Ungerum 
  4. 4. Parkeringsrum til cykler
  5. 5. Bedre udstyr til fysik/kemi lokalet  
  6. 6. Nyt og sikkert udstyr til praktiske fag
  7. 7. Ungerum 
  8. 8. Danseklub/aktivitet for unge
  9. 9. Ungerum
  10. 10. Reparation af tag 
  Vi har mange internationale projekter. Vil du se, hvad vi laver i verden?