Alex fik stress og angst: Det er helt okay at tage en pause
Vikings-skuespilleren har været ambassadør for Ungdommens Røde Kors i fire år og har besøgt vores hospitalscaféer. Men færre ved, at han på egen krop har oplevet, hvad stress og angst kan gøre ved livet.
”Der var et tidspunkt, hvor jeg kiggede ud over altanen. Og der kiggede jeg ned, og så sagde jeg til mig selv, ’hvis det fortsætter sådan her, så går der ikke lang tid, før jeg hopper.’”
Under de sidste fire måneder på settet af serien Vikings var den danske verdensstjerne Alex Høgh Andersen syg. Han havde haft flere maveinfektioner, og presset fra arbejdet havde udviklet sig til en hård kugle i maven af stress og angst.
I rollen som Ivar den Benløse var han en hård psykopat, men når han kom tilbage til lejligheden efter en lang dag med flere udfordrende scener, kredsede tankerne rundt i hovedet.
”Jeg har altid været usårlig. Jeg har altid været frygtløs,” fortæller skuespilleren, der er ambassadør for Ungdommens Røde Kors og kampagnen #SygtUng. Han har besøgt vores hospitalscaféer, hvor syge børn og unge får en pause.
Ifølge Alex var det en mavepuster første gang, han besøgte caféen og oplevede hverdagen for børn og unge, der lever med kronisk sygdom og lange indlæggelser. Han kender nemlig selv til de udfordringer, der følger, når man som ung bliver syg og livet forandrer sig.
Efter et angstanfald, hvor alt gik i sort, har han nemlig kæmpet med at finde sig selv igen.
”Jeg ser en før-Alex og en efter-Alex. Og jeg er ikke helt tilfreds med efter-Alex, og det er ham, jeg er lige nu.”
Alex føler ikke, at han helt er kommet sig over knækket i det, han har kaldt for ’jernhelbred.’
”Samtidig med, at jeg siger disse ting, ved jeg også godt, at det er helt okay at tage en pause og lade være med at kravle. Bare være der, hvor man er. Så det husker jeg også mig selv på,” lyder det fra den unge mand fra Skælsskør.
Sammen med URK sætter Alex i efteråret 2021 fokus på netop vores hospitalscaféer for børn og unge. Udover indlæggelser, smerter og medicin betyder sygdom nemlig ofte, at et normalt børne- og ungdomsliv forsvinder, og her byder URKs hospitalscaféer ind med et frirum, hvor man kan hænge ud med andre syge unge og unge frivillige fra URK.