Ungdommens Røde Kors er genstartet. Hvad betyder det?
Efter tre måneders timeout er Ungdommens Røde Kors’ sekretariat tilbage i drift pr. 1. april 2017. Men ikke som vi plejer. Vi har lært en masse, som vi håber kommer til at gennemsyre alt, hvad vi siger og gør frem over.
Tilbage i december 2016 tog vi en radikal, men ansvarlig beslutning om at kickstarte en genstart af os selv - for at blive endnu bedre til at forandre fremtiden for langt flere udsatte børn og unge.
Det betød, at sekretariatet - efter at have tryktestet beslutningen med vores frivillige ledere og nære samarbejdspartnere - fra 9. januar til 1. april 2017 tog en timeout, hvor alle driftsopgaver blev sat på lavest mulige blus.
I stedet brugte vi tiden på:
- At tale med flere hundrede børn og unge om deres drømme og frustrationer
- At opleve og udforske forskellige ungdomsmiljøer i hele Danmark
- At udveksle idéer og tanker med vores store frivilligorganisation
- At tale med bl.a. eksperter, samarbejdspartnere, forskere og forældre om deres syn på ungdommens behov
- At idégenere, udvikle og teste nye løsninger, tilbud og muligheder
Uvurderlige indsigter
Alt dette har ikke givet os ”the one and only” genialitet, som var svaret på alle vores frustrationer. Til gengæld har vi udviklet et stærkt fundament til at blive en endnu mere åben og responsiv organisation. Fordi vi bl.a. har genereret mere end 1000 indsigter om udsatte børn og unge – og i det hele taget om ungdommen nu til dags.
Vi indrømmer gerne, at timeout’en både har været usædvanligt udfordrende og usædvanligt spændende. Heldigvis er det foreløbige resultat de her mange uvurderlige indsigter og en hel masse mere eller mindre testede prototypeløsninger.
På en måde er genstarten dog kun lige begyndt, fordi vi – både frivillige og ansatte i URK – i de kommende måneder skal have en grundig diskussion af det her fundament og oplæg til, hvordan URK måske kan skabe nogle løsninger, der er endnu mere socialt og økonomisk bæredygtige. Så vi på sigt kan hjælpe og engagere endnu flere børn og unge, der i en periode har brug for en hjælpende hånd.
Next step
Sammen med så mange som overhovedet muligt af vores flere tusinde frivillige vil vi frem til vores årlige landsmøde i oktober diskutere, hvad genstarten præcis skal føre med sig, og hvordan Ungdommens Røde Kors skal se ud i fremtiden. Diskussionen vil både foregå fysisk (bl.a. til fremtidsværkstedet 6. maj i Valby) og digitalt (bl.a. via surveys og Facebook).
Om genstartens ”ånd”:
- Børn og unge - udsatte eller ej - skal ALTID være med til at definere vores aktiviteter, og deres viden og oplevelser skal bidrage til at ændre de rammer og vilkår, især udsatte børn og unge oplever. Tænk hvis vores udviklingsafdeling bestod af flere tusinde børn og unge – på tværs af sociale og geografiske skel.
- Når vi insisterer på hurtigt at teste antagelser og prototyper af på børn og unge, så skaber det en meget mere handlekraftig, ligeværdig og smittende ramme for vores sociale indsatser.
- Et hacker-mindset er en gave for os alle (altså at vi tror på, at der altid er en løsning på et givent problem)
- To af vores helt store styrker er: ung-til-ung (altså at unge hjælper unge) og social frivillighed – men begge dele kan og skal gøres langt nemmere at deltage i.
- URKs dedikerede mål er at være De Unges Stemme – med alt hvad det bl.a. indebærer af vidensdeling og mærkesager.