#Sygtung

  Hospitalscaféer

  Isolation fra andre børn og unge har store fysiske og psykiske konsekvenser for helbredet. Børn, der har været indlagt, føler sig markant mere ensomme end deres jævnaldrende, og hver tredje ung med en kronisk sygdom har overvejet selvmord.

  Indlagte børn og unge har naturligvis brug for professionel pleje og behandling, men de har også behov for at kunne komme et sted, hvor de ikke bliver mødt som patienter, men bare kan være almindelige børn og unge. De har behov for at være noget andet end deres sygdom, og netop dét tilbyder de frivillige i Ungdommens Røde Kors’ børne- og ungdomscaféer på hospitaler og psykiatriske afdelinger.

  Dét at møde andre unge skaber genkendelighed og ligeværdige relationer. De unge frivillige kommer ikke på caféerne som behandlere. De kommer som helt almindelige unge, der bare gerne vil hænge ud og lave sjove aktiviteter. I caféerne bliver de indlagte børn og unge en del af et ligeværdigt fællesskab med andre unge frivillige og deltagere. Her får de succesoplevelser, de kan tage med videre i livet og bygge oven på.

  • Ungdommens Røde Kors har 14 caféer på hospitaler og psykiatriske afdelinger i Danmark.
  • Der er børnecaféer for patienter op til 12 år og ungdomscaféer for patienter mellem 12 og 35.
  • Alle caféer er drevet af unge frivillige og har typisk åbent en til to gange om ugen.

  Ud med sygdom, ind med ungdom
  I caféerne får børnene og de unge nogle selvstændige oplevelser uafhængigt af afdelingen, personalet og deres forældre. Sammen med jævnaldrende og de frivillige i caféerne kan de holde en pause fra deres sygdom og spille spil, tegne, se film eller bare hænge ud. Venner og søskende er velkomne, men forældre, læger og sygeplejersker må blive udenfor – i caféerne er der nemlig fokus på børne- og ungeliv, og ikke sygdomsliv.

  Læs mere om vore hospitalscaféer her.

  Sådan kan du hjælpe

  Det koster cirka 6.000 kroner om måneden at drive en café på et hospital. Læs mere om, hvordan din virksomhed kan støtte.

  I caféen handler det om at være ung. Det handler om, hvem der kan vinde over hvem i kongespil.
  - Sara, tidligere indlagt i psykiatrien, nu frivillig projektleder i URK's hospitalscafé