Plexus_Jacob_Ungdommens Røde Kors

  Jeg kan godt. Jeg tør godt!

  For mange unge kan det være svært at møde nye mennesker. Da Plexus åbnede i Roskilde, fandt Jacob et sted, hvor han kunne møde op og bare være sig selv sammen med andre. I dag er Plexus en del af hverdagen og har givet Jacob smag efter mere.

  Da Plexus åbnede i Roskilde, var der allerede fuldt hus den første dag. For Jacob betød de mange mennesker, at han skulle overvinde frygten for det nye og begive sig ud af hjemmets trygge rammer og hen til Plexus for at møde andre ensomme unge ligesom ham selv:

  ”På åbningsdagen var jeg lidt tøvende til at begynde med. Der var rigtig mange mennesker, og det er jeg ikke altid så god til at håndtere.”

  Efter nogle gange i Plexus blev Jacobs frygt for de mange mennesker erstattet med et: OK, nu har jeg gjort det her, så kan jeg også…”. Glæden ved at opleve at være på bølgelængde med de andre unge og grine af de samme ting betyder, at Jacob nu kommer i Plexus to gange om ugen.

  Fællesspisning og egne grænser
  Plexus giver plads til unge, der har det tilfælles, at de mangler et sted, hvor de kan blive set og hørt. Et sted, hvor de kan komme, som de er. For Jacob har de andre i Plexus betydet, at han gradvist har vænnet sig til fællesspisning og den til tider højrystede stemning, der stadig kan udfordre hans egne grænser:

  ”Det kan nogle gange være svært at håndtere de mange mennesker. Hvis vi for eksempel sidder og spiser, og folk snakker om ørerne på en, så kan jeg godt tænke: Gud jeg vil egentlig hellere hjem. Med det er blevet nemmere jo flere gange, jeg har været her. Jeg bor så tæt på, at jeg tænker: Nej, jeg tør godt, jeg kan godt.”
   

  At turde tænke: ”Jeg kan godt”
  Det med at turde tænke ”jeg kan godt” betyder, at Jacob i andre sociale sammenhænge også kan bruge Plexus og den tro, han har fået på, at hans små skridt også kan gøre en forskel for andre unge:

  ”Hvis jeg for eksempel skal til et møde eller en fest, så tænker jeg: Jeg kan godt, og så tager jeg det skridt for skridt. Jeg har også meldt mig ind i ungebestyrelsen i Ungenetværket i Roskilde for at gøre en forskel. Selvom det var meget grænseoverskridende, var det en mulighed, jeg fik lyst til at kaste mig ud i.”

  Støt Plexus' aktiviteter landet over

  Et fællesskab med smag efter mere
  Efter knap 3,5 måned i Plexus er værestedet blevet en fast del af Jacobs hverdag. Her får han et pusterum fra de mange timer, han tilbringer alene:

  ”Jeg er her hver gang, de har åbent, og jeg har benyttet mig af det, siden de startede. Jeg tænkte, at jeg skulle prøve at se, hvad det var, og så fik jeg lyst til at fortsætte. Det giver mening for mig at komme ud og se nogle andre mennesker og være en del af et fælleskab.”

  De frivilliges overskud og de nye venner betyder, at Jacob nu i større grad tager hånd om sin usikkerhed og kaster sig ud i nye ting, for eksempel at arrangere den første fest i Ungenetværket.

  Opfordring til andre ensomme

  ”Jeg har fået rigtig mange venner ved at komme i Plexus, fordi jeg har vænnet mig til at være mere åben. Jeg har ikke altid været særlig god til at kaste mig ud i nye ting og har været meget usikker. Og det er blevet nemmere – specielt fordi jeg har fået støtte og vejledning hen af vejen.”

  Jacob opfordrer andre ensomme unge til at komme i Plexus, spørge de frivillige til råds eller bare få en god snak:

  ”Det er en fed mulighed, hvis man ikke har et netværk at se til. Og hvis der er noget, man er i tvivl om, kan man godt komme og spørge og få et godt råd af de andre i Plexus.”